Lommel is een stad in volle ontwikkeling. We zitten in een stevig groeiproces, waarbij we steeds het belangrijkste voor ogen houden: het welzijn van onze inwoners. Met de centrale as als kloppend hart, vormen onze levendige buurten de ziel van onze stad. Omdat we geloven in wat mensen kunnen, willen we de Lommelaren alle ruimte geven om in hun kracht te gaan staan. Intussen zorgen wij voor de nodige ondersteuning op buurt- en wijkniveau.
Wij geloven in wat mensen kunnen
Je voelt je pas écht ergens thuis als je je buren een beetje kent. Want zeg nu zelf: een vriendelijk woord, glimlach of enthousiaste zwaai zorgen toch voor een instant goed humeur? Twee jaar pandemie gooiden het sociale leven natuurlijk flink overhoop. Om de buurt terug samen te brengen, hebben we een menukaart samengesteld, met subsidies voor buurtacties.
De buurtbewoners van Gelderhorsten maakten alvast hun keuze met oa. het uitbrengen van een buurtkrantje. Maar we willen ook elke wijk voorzien van een buurthuiswerking en een multifunctioneel plein om elkaar te ontmoeten. Hiervoor loopt een pilootproject in Kolonie, waar we bekijken hoe we het terrein rond buurthuis De Kom kunnen herinrichten. Binnenkort gaan we in de andere wijken aan de slag met dit concept.
Vergroenen en leefbaarheid
De unieke landschappen van de Lommelse Sahara en Bosland zijn tot ver over de provinciegrenzen bekend. Men bewondert onze natuurpracht en daar zijn we terecht fier op. Nu willen we die troef naar de hele stad brengen. Groen geeft immers zuurstof, draagt bij tot het mentaal welzijn én fleurt letterlijk de wijken op. Daarom ontwikkelden we een groenplan met een vijftigtal actiepunten. Het doel? Iedereen laten genieten van de natuur! En ook ons natuurdomein zelf krijgt er een extra troef bij. Met het House of Nature voorzien we de noordelijke poort van Bosland van een impressionante entrée vol beleving.
Zag jij een tijdje geleden een met camera’s gewapend autootje door je buurt snorren? Hiermee maakten we een inventarisatie op van alle laanbomen in het kader van het Bomenplan. Als pioniers in Vlaanderen wilden we grondig onderzoeken hoe we onze kostbare bomen het best kunnen verzorgen. We kregen hiermee ook meteen zicht op de plekken waar we op termijn klimaatbomen kunnen aanplanten, die bestand zijn tegen de steeds extremere weeromstandigheden.
Restpercelen die niet in aanmerking komen voor aanbouw, toveren we om tot ‘kleine wildernissen’: groene oases, waar iedereen welkom is om elkaar te ontmoeten en te ontspannen.
Via het initiatief ‘tegeltuintjes’ krijgen burgers de toelating én een subsidie om enkele tegels van hun stoep weg te halen voor gevelbegroeiing. Zelf geven we alvast het goede voorbeeld aan de bibliotheek, het cultuurcentrum en het politiekantoor.
Ook van jullie krijgen we leuke suggesties. In 2020 rees de vraag om de wijk Kattenbos te bebloemen. Dat voorstel paste perfect in onze visie, dus niet veel later werden op een negental plaatsen in de wijk veldbloemen ingezaaid en bloembollen geplant. Daar genieten de bewoners nu al voor het tweede jaar op rij van een fraai, kleurrijk bloementapijt!
Lees meer over 'Lommel groeit op mensenmaat'